Med kameran bland björnar och pingviner

onsdag 9 november 2022

Margareta Redlund Laninge

Sven Gillsäter var en världsberömd fotograf och hans bilder och filmer har fascinerat många. Han fotograferade isbjörnar på Svalbard, pingviner på Falklandsöarna, sköldpaddor på Galápagosöarna och Skärfläckor på Öland bara för att ta några exempel. Han gjorde också ett 20-tal filmer för TV och den mest spridda handlade om ett antal björnar som fångade lax i en strid flod.

Sven Gillsäters dotter, Pia, beskrev sin fars fotogärning på ett klubbmöte. Föredraget var mycket uppskattat särskilt som många av oss minns Svens fantastiska naturbilder. Han dog 2001 och skulle fylla 100 år 2021 om han fått leva. I samband med hundraårsdagen gav hans barn, Pia och Björn, ut boken ”Med kamera om halsen” som i text och bild beskriver hans fotokonst.

Sven Gillsäter föddes i Njutånger i Hälsingland och när han ärvde en kamera efter sin morbror var han fast. Fotograf skulle han bli. Men för säkerhets skull tog han en kurs i handelslära och fick anställning på NK som inköpare av frukt och grönt. Hans stora genombrott som fotograf kom när han med två filmrullar och en kamera av märket Rolleiflex fotade segeryran på Kungsgatan 1945. Andra världskriget var över.

Pia Gillsäter berättade mycket livfullt om sin världsberömda far, Sven Gillsäter. (foto: Margareta Redlund Laninge)