Middag med Mandela

torsdag 2 mars 2023

Margareta Redlund Laninge

Under filnamnet Kalaspuffar i datorn samlade SvD:s politiska chefredaktör, Tove Lifvendahl, under många år minnen från goda måltider och samtal med spännande personer. Från början var det lösryckta minnen. Men hon märkte att god mat var en röd tråd i alla texter. Det blev upptakten till boken ”Middag med Mandela - möten, minnen och recept”.

Boken, som kom ut för ett par år sedan, presenterades av Tove Lifvendahl på ett klubbmöte. Mat är viktigt, inte minst när vi umgås, sa hon. Göran Persson, Sveriges tidigare statsminister, visade en mycket sympatisk sida när de två talade om lantbruk och mat. Intressanta samtal blev det också med Micael Bindefeld om israelisk mat och diskussioner om skolmat och mat på äldreboenden med Leif Mannerström. Hon har även ätit middag med Mandela, vilket också återges i boken.

Tove Lifvendahl är uppvuxen i Arbrå i Hälsingland, läste bland annat nordiska språk i Uppsala, har jobbat som lärare, varit i restaurangbranschen, jobbat som kommunikationschef och varit ordförande för MUF. Hon älskar sitt arbete som politisk chefredaktör och varje dag på jobbet är rolig.

President Adlan Elmurzaev hälsar Tove Lifvendahl välkommen till lunchmötet. Foto: Margareta Redlund Laninge