Varning för QR-koder

onsdag 22 februari 2023

Margareta Redlund Laninge

Kontantlösa butiker, swish, QR-koder och liknande digitala verktyg är bra när tekniken fungerar. Men när den strular blir vi stressade och frustrerade. Sämst med den digitala världen är att många äldre personer inte förstår hur den ska användas. 40 procent av pensionärerna utnyttjar till exempel inte den digitala vårdtjänsten och ännu färre klarar av att logga in på 1177.

Men även icke pensionärer har svårt att ta till sig digital teknik. Var sjätte svensk förstår inte ordet ”molnlagring”. I arbetslivet går 60 proc av arbetstiden åt till meningslösa möten, leta efter digitala filer, strul med tekniken etc.

- Horribelt! Något är fel med den digitala tekniken, sa Marianne Engman, vid klubbens senaste möte. Hon höjde också ett varningens finger för att använda QR-koder.

- Vem som helst kan göra en QR-kod. Använd koden med förstånd. Risken är att din mobil kan drabbas av virus, sa hon.

Marianne Engman är pedagog och utbildare vid Coligo. Hon vänder sig med sina kunskaper till slutanvändare av den digitala tekniken och lär dem navigera bland digitala verktyg, program, hitta fungerande arbetssätt etc.

Hon har skrivit boken ”Din biljett till Internet”, där hon mycket lättsamt beskriver hur Internet fungerar. Den är så lättläst att även personer utan kunskaper förstår dess innehåll och har glädje av boken i sitt digitala vardagsliv.

Marianne Engman med sin bok "Din biljett till Internet".