7/6-22. Stella Fare, Stockholmsforskare, författare och tidigare politiker.

torsdag 9 juni 2022

Stockholm och Tanto - Stella Fare lyfte fram aspekter av stadens historia.

Tisdag 7 juni var temat "Stockholm och Tanto - Stella Fare lyfte fram aspekter av stadens historia". Talare Stella Fare, Stockholmsforskare, författare och tidigare politiker.

Södra Tantolundens koloniförening på Södermalm firade 100-årsjubileum 2017. Idag är koloniträdgårdarna i Tanto förklarade som riksintresse för kulturminnesvården. Skönheten och idyllen är bedövande vacker. Så har det dock inte alltid varit. 1917 var ett våldsamt år med hungerkravaller och livsmedelsbrist. Det var nöden under första världskriget som lade grunden till den omistliga miljö som koloniträdgårdarna utgör idag. Grundarna av koloniföreningen var fattiga arbetare som fick möjlighet att odla potatis till husbehov. Med åren blev de fullfjädrade trädgårdsodlare. Deras passion för odlingen och strävsamma föreningsliv har lagt grunden till ett av landets vackraste koloniområden.

Stella gjorde återblickar, berättade anekdoter, visade bilder på nöden 1917 och att potatisodling i bergsskrevor på Söder blev räddningen för många. Livsmedelsnämnden i Stockholm mobiliserade alla goda krafter så att fattiga familjer fick 10 kg sättpotatis. Det odlades även flitigt på Årstafältet och på Skarpnäcksfältet. Hon visade bild på en målning av Eugéne Jansson "Blåmålaren" som tydligt visade att Södermalm var landsbygd vid sekelskiftet och på nuvarande Krukmakargatan var det stora kålodlingar.

Hon berättade också om Albert Lindhagens generalplan 1866 vars visioner lever vidare om hur staden ska se ut än idag och det bygger i sin tur på samma rutsystem som 1600-talets rutplan. Ringvägen avviker dock och svänger tvärs över rutplanen och utgör då en port för en lång rad parker; Skinnarviksparken, Zinkensdamm, Tantolunden, Blecktornsparken och Vitabergsparken. Inspirationen till att skapa koloniträdgårdar kom från Köpenhamn som i sin tur hade fått det från Tyskland. Man anlade träd, gjorde miljön familjevänlig med skolor, teater, paviljonger och liknande. Stella som själv har en kolonilott i Tantolunden har skrivit jubileumsboken "Tanto 1917". Boken är till salu för 100 kr, det finns inte många kvar så meddela mig om du är intresserad av att inhandla en sådan.

Varmt tack Stella, det var intressant att lära sig bakgrunden till hur Tantolunden skapades och det gav oss mersmak! Efter sommaren kan vi, om vi så önskar, gå på guidad visning i Tantolunden med Stella som guide.