Surdeg - både passion och livsmedelsinnovation

fredag 24 februari 2023 07:30-08:30, Hotell Duvan, Dragarbrunnsgatan 69, 753 20 Uppsala, Sverige
Talare:

Ingela Markelind, Docent i kostvetenskap. Undervisar i livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsvetenskap och hälsokommunikation på Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. 


Ingela Markelind kommer och berättar om surdegsbakande.

Ingelas forskning har genomgående ett hälsoperspektiv och inriktar sig på livsmedelssäkerhet och konsumenter. Ett forskningsprojekt  i samarbete med SLUfokuserar på rågbrödskvalitet och hälsokommunikation. Avhandlingsarbetet som försvarades 1996 vid Uppsala universitet behandlade mjölksyrafermenterad havre och korn med sensoriska och nutritionella perspektiv. Delar av arbetet, som utfördes vid avdelningen Teknisk mikrobiologi, Lunds universitet, lade grunderna till den havrebaserade soppan som ingår i fruktdrycken Pro Viva, och som finns på marknaden sedan 20 år.Surdegsfermenterat fullkornsbröd och mikroorganismer har varit navet i kost-hälsa-intresset. 

År 2015 skrevs också reportageboken Surdeg. Brödbakning med rågad passion över gränserna” som innehåller reportage, fakta och surdegsrecept.


Registrering

Tidsfristen för registrering har passerat